به همت مشاورین امور بانوان و خانواده شرکت آب منطقه ای و توزیع برق ؛
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گلستان، هاتفه علاءالدین مشاور امور بانوان و خانواده آب منطقه ای در خصوص هدف از برگزاری این کارگاه گفت: این روزها همگی به صورت جدی با موضوع ناترازی انرژی درگیر هستیم و بسیار مهم است که بدانیم ناترازی در آب و انرژی، چالشی جدی اما قابل مدیریت است و شاید کوچکترین اثرسوء آن را در منازل و اختلال در روند فعالیت های روزانه می توان شاهد بود، در صورتیکه در واقع در زمینه های درمان، تولید و کشاورزی آثار بسیار جدی دارد.
وی هدف از برگزاری این نشست توجیهی دو ساعته این است که بیان کنیم مفهوم ناترازی یعنی چه؟ چرا این اتفاق افتاد؟ چه تبعاتی دارد؟ ناترازی انرژی حاصل مصرف بیرویه و نبود بهینهسازی است و ما نمیتوانیم تنها با افزایش تولید این شکاف را پر کنیم؛ بلکه اولویت اصلی ما باید صرفهجویی و مدیریت مصرف باشد.
علاالدین بیان کرد:از آنجاییکه اصلاح سبک زندگی و تغییر فرهنگ نیاز به زمان دارد و باید از خانواده ها شروع شود و مادران و زنان می توانند در این تغییر فرهنگ بسیار موثر باشند .
دکتر نوری مدرس و استاد دانشگاه در خصوص ناترازی آب و راهبردهای برون رفت از آن در این جلسه گفت: ناترازی آب به وضعیتی اطلاق میشود که در آن، تقاضای آب از منابع قابل دسترس بیشتر باشد، یا منابع آب به طور ناپایدار و غیرمتعادل استفاده شوند. کشور ایران به دلیل شرایط جغرافیایی و اقلیمی، یکی از کشورهایی است که با چالشهای جدی ناترازی آب مواجه است و سوال دوم؛ مصرف آب در بخشهای مختلف چگونه توزیع شده است؟
کارشناس طرح های تامین آب شرکت های آب منطقه ای گلستان، افزود: تقاضای آب در ایران به سه بخش اصلی تقسیم میشود: کشاورزی، شرب (خانگی)، و صنعت تقسیم می شود که بخش کشاورزی با 90 درصد بالاترین مصرف کننده و پس از آن بخش شرب خانگی 7 درصد مصرف را به عهده دارد.
وی با بیان عوامل ناترازی آب در کشور اظهار کرد: کاهش میانگین بارندگی، تغییرات اقلیمی، عدم مدیریت مصرف متناسب با رشد جمعیت، افزایش مصرف سرانه، برنامه ریزی نامناسب برای مدیریت منابع آب و توسعه نامتوازن بخشهای مختلف اقتصادی، بهره برداری بیش از حد از منابع آب زیرزمینی و عدم کنترل مصرف آب در بخشهای کشاورزی، صنعتی و شهری، روشهای آبیاری قدیمی، الگوی کشت نامناسب، فرسودگی شبکههای توزیع آب، زیرساختهای ناکافی مدیریت و ذخیره از جمله این عوامل است.
دکتر نوری تصریح کرد: ناترازی آب پیامدهایی چون افت سطح آبهای زیرزمینی و کاهش کیفیت منابع آب ، کاهش عملکرد محصولات و متعاقبا به خطر افتادن امنیت غذایی کشور، بحرانهای اجتماعی و اقتصادی از جمله مهاجرتهای داخلی و متعاقبا زایش مشکلات اجتماعی و اقتصادی و افزایش هزینهها، خشک شدن تالابها و رودخانه ها و تاثیرات منفی بر اکوسیستمهای طبیعی، فرسایش خاک و احتمال رخداد ریزگرد دارد.
وی با ارائه راهبردهایی برای مدیریت ناترازی آب، گفت: افزایش بهره وری آب در بخش کشاورزی با ترویج روشهای آبیاری نوین و اصلاح الگوی کشت، بهبود مدیریت منابع آب با برنامه ریزی جامع و کنترل برداشت از منابع آب زیرزمینی و همچنین مدیریت هوشمند آب، افزایش آگاهی عمومی و آموزش با آموزش مصرف بهینه آب و ترویج فرهنگ صرفه جویی، توسعه زیرساختهای آبی با بازسازی و بهبود شبکههای آبرسانی، ساخت مخازن و سدهای جدید و توسعه فناوریهای نوین از جمله استفاده از فناوریهای جدید برای تصفیه و بازیافت آب و استفاده از منابع آب غیرمتعارف مانند آب شیرینکنها برای تامین آب مورد نیاز از جمله راهبردهای مهم این بخش است.